• OMX Baltic0,45%261,8
  • OMX Riga0,1%881,81
  • OMX Tallinn0,16%1 683,99
  • OMX Vilnius0,6%1 012,12
  • S&P 5000,4%5 745,37
  • DOW 300,62%42 175,11
  • Nasdaq 0,6%18 190,29
  • FTSE 1000,2%8 284,91
  • Nikkei 2252,79%38 925,63
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%103,51
  • OMX Baltic0,45%261,8
  • OMX Riga0,1%881,81
  • OMX Tallinn0,16%1 683,99
  • OMX Vilnius0,6%1 012,12
  • S&P 5000,4%5 745,37
  • DOW 300,62%42 175,11
  • Nasdaq 0,6%18 190,29
  • FTSE 1000,2%8 284,91
  • Nikkei 2252,79%38 925,63
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%103,51
  • 15.03.15, 23:01
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Prantslased kutsuvad õhtusöögile

Prantslased oskavad toidust rõõmu tunda, hinnates mitte ainult maitseid, vaid ka seltskonda, kellega söögilauas mõnusalt aega veeta. 19. märtsil jagab nende söögirõõmu kogu maailm – traditsioonilist Prantsuse pidulikku õhtusööki pakutakse üle 1300 restoranis, millest kaheksa asub Eestis.
Kokkadele on jäetud 19. märtsil toimuva gurmeesündmuse menüü kokku­panekul vabad käed – peaasi, et see koosneks seitsmest käigust.
  • Kokkadele on jäetud 19. märtsil toimuva gurmeesündmuse menüü kokku­panekul vabad käed – peaasi, et see koosneks seitsmest käigust. Foto: Pierre Monetta
Fookuses
Gurmee-sündmus "Gout de France – Good France"19.03 maailma 1300 restoranis, millest kaheksa on Eestist. Nendeks on: Chez AndréDominicENZOFrenchyGloriaLe ChateauNeikidRibe
http://int.rendezvousenfrance.com/en/gout-france-good-france 
Ülemaailmse gurmeesündmuse “Gout de France – Good France” initsiaatoreiks on Prantsuse välisministeerium ja üks prantslaste kuulsamaid kokkasid Alain Ducasse. Sellega on ühinenud restoranid kõigilt viielt mandrilt.
Menüü suhtes on kokkadele jäetud vabad käed, kuid see peab järgima prantslaste traditsioone: aperitiiviks klaas šampanjat või konjakit koos suupistega, edasi külm ja soe eelroog, soe kala- ja liharoog, seejärel Prantsuse juustud ning šokolaadimagustoit – kokku seitse käiku. Saatjaks muidugi Prantsuse veinid ja lõpetuseks kange naps.
UNESCO kaitse all
Taolise mitmekäigulise piduliku õhtusöögiga tähistavad prantslased kõiki oma tähtsamaid sündmusi, nautides ühevõrra nii seltskonda ja koosolemist kui ka sööki ja jooki. Oma traditsioonilist õhtusööki peavad nad nii väärtuslikuks, et 2010. aastal kanti see UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja.
Oluline polnud sealjuures mitte niivõrd asjaolu, et Prantsuse road maitsevad eriliselt hästi või et nende veinid kuuluvad maailma parimate hulka – kuigi nii see ju on –, vaid pigem asjaolu, et toit-jook ja kõik sellega seonduv on lahutamatu osa Prantsusmaa rahvuslikust kultuurist.
Prantslased ei armasta üksi einestada, lõunat ja õhtust süüakse enamasti koos pere või sõpradega. Nii suure seltskonnaga, kui 19. märtsil nende diplomaatiliste teenistuste poolt korraldatud üleilmsele õhtusöögile koguneb, pole aga varem õhtusööki jagatud.
Inspiratsiooni mastaapse gastronoomiasündmuse korraldamiseks said “Gout de France'i” korraldajad aastatel 1912–1914 toimunud epikuurlaste õhtusöökidest (“Diners d'Epicure”), mille idee pärines tolle aja Prantsusmaa kuulsaimalt restaurateur'ilt, kuningate kokaks ja kokkade kuningaks nimetatud Auguste Escoffierilt. Ka siis oli eesmärgiks Prantsuse köögi tutvustamine. Suurimal, vahetult enne Esimest maailmasõda toimunud õhtusöögil osales korraga 10 000 külalist 147 linnas.
Kulinaaria rakendamine diplomaatia teenistusse pole ka mujal maailmas tundmatu, eriti aktiivselt praktiseerivad seda viimasel aastakümnel Tai, Lõuna-Korea, Malaisia, Peruu ja USA, kus riigi toetusel on algatatud mitmeid programme oma maa tutvustamiseks söögi ja joogi abil.
Lisalugu
Gurmeeüritus toob Prantsuse kultuuri koju kätte
„Prantslased  oskavad elust mõnu tunda. Me soovime kogu maailmaga seda oskust jagada," sõnas Prantsusmaa suursaadik Michel Raineri, viidates 19. märtsil toimuvale ülemaailmsele Prantsuse gurmeesündmusele.Kui paljudes maades kutsub noormees tüdruku esimesele kohtumisele kinno või ööklubisse, siis Prantsusmaal aga hoopis restorani, toob suursaadik näite prantslaste eelistustest. Kuigi Prantsusmaa on kõrgtehnoloogiline riik, millel on kiirrong TGV, lennuk Airbus, kanderakett Ariane, hindavad välismaalased just traditsioonilist Prantsusmaad, see tähendab Montmartre’it, Eiffeli torni  ja loomulikult prantsuse gastronoomiat."Gout de France" üritusega soovib Prantsusmaa kinnitada enda kaasaegset kuvandit, samas aga mitte  jätta unustusehõlma traditsioone ja kultuuriväärtusi, mille kaudu kogu maailm meid tunneb, kinnitab suursaadik. Prantsusmaa on maailma kõige enam külastatud riik, kus käib 86 miljonit turisti aastas. "Gout de France" on aga üheks võimaluseks tuua Prantsusmaa koju kätte, Tallinna ja Tartusse. Kas ettevõtmine jääb ühekordseks või seda korratakse, sõltub 19. märtsi õhtusöögil osalenud külaliste tagasisidest, seepärast kutsub Prantsusmaa suursaadik üles eestlasi üritusega ühinema.
Eestis kaheksa osalejat
Eestis saab 19. märtsil prantslaste kombel õhtustada kaheksas restoranis: Tartus Chez André's, Tallinnas restoranides Dominic, ENZO, Frenchy, Gloria, Le Chateau, Neikid ja Ribe. Menüüdega saab tutvuda restoranide ja ürituse “Gout de France” koduleheküljel. 
Kahtlemata on Prantsuse köök avaldanud meie toidukultuurile suuremat mõju kui ühegi teise maa oma, kuid selle liidripositsioon nii meil kui ka mujal maailmas on kõikuma löönud, arvab restorani Dominic peakokk Allar Oeselg.
“Varem olid meie restoranid uhked, kui suutsid pakkuda Prantsuse või Itaalia kööki, praegu on aga au sisse tõusnud kohalik tooraine. Ja seda mitte ainult meil, kõikjal propageeritakse kohalikkust ning populaarsust kogub hoopiski Põhjamaade köök,” võtab ta lühidalt kokku viimase aastakümne kulinaarsed arengud. 
Eesti kõige prantslaslikum restoran Frenchy, millel nii prantslasest omanik kui ka peakokk, toob nii oma restorani tavamenüü kui ka 19. märtsi erimenüü tarbeks Prantsusmaalt foie gras', juustud ja muidugi veinid, muu tooraine on aga valdavalt kohalik. 
“Toidud ei pea olema väga erilised või keerulised, kõige olulisem on tooraine kvaliteet ja sobiv valmistusviis, vaheldust annavad kastmed ja väikesed lisandid,” võtab üks omanikest Gautier Le Masne kokku prantslaste toiduvalmistamise põhimõtted ja kinnitab, et just sellise õhtusöögiga, nagu on kavas 19. märtsil, tähistatakse Prantsusmaal kõiki olulisi sündmusi: sünni- ja aastapäevi, pulmi ja matuseid, jõule ja muid pühi.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 12:30
Vaid 2 kuud Telia Digital Hub-ni! Millest räägitakse tippjuhtide klubis?
Eesti suurim juhtimis- ja tehnoloogiakonverents Telia Digital Hub toob 14. novembril Tallinnasse esinema nii kohalikke eksperte kui ka hinnatud välisesinejaid. Vaatame lähemalt, mida põnevat pakub tänavune programm tippjuhtidele.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele